Στα πόδια! Έτοιμος! Προχωρά!

Η καθημερινή ζωή είναι συχνά εξουθενωτική. Μετά από μια μεγάλη και κουραστική μέρα πονάνε συχνά τα πόδια μας και το μόνο που επιζητούμε είναι λίγη ηρεμία και ξεκούραση.

Τέτοιες στιγμές ένα μασάζ για τα πόδια είναι ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε για να χαλαρώσουμε.


Τα πόδια μάς κουβαλάνε στην κυριολεξία όλη μας τη ζωή…

– Τα πόδια:

  • μεταφέρουν ολόκληρο το σωματικό μας βάρος
  • ρυθμίζουν την ισορροπία μας
  • είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις μας (βάδισμα, χορός, τρέξιμο, άλματα)

– Είναι το μέρος του σώματός μας που δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση – και ταυτόχρονα το πιο παραμελημένο

–  Ένας και μόνο άνθρωπος κάνει κατά μέσο όρο 8.000 – 10.000 βήματα την ημέρα – δηλαδή τον γύρο του κόσμου περπατώντας τρεις ή τέσσερεις φορές κατά τη διάρκεια της ζωής

– Όταν περπατάμε το πραγματικό βάρος που ασκείται στο πόδι σε ένα και μόνο βήμα μπορεί να φτάσει μέχρι και 4,5 φορές το πραγματικό σωματικό βάρος μας (αυτό συμβαίνει έως και 50 φορές το λεπτό), μεταφέροντας αυτόν τον κραδασμό σ’ ολόκληρο το σώμα

– Κατά μέσο όρο το ανθρώπινο πόδι περνάει μεταξύ 14 – 16 ώρες την ημέρα εγκλωβισμένο μέσα σε ένα παπούτσι

– Περίπου 72.000 νεύρα καταλήγουν στην περιοχή των ποδιών – γεγονός που καθιστά το πόδι μια από τις πιο
ευαίσθητες περιοχές του σώματος

 

 

 


 

Τα πόδια μας είναι ο καθρέπτης της υγείας μας…

 

– Με το να παραμελούμε τα πόδια μας κινδυνεύουμε να επηρεάσουμε αρνητικά όλο μας το σώμα

– Η κακή στάση σώματος προκαλεί ένταση στους μύες οι οποίοι επηρεάζουν με τη σειρά τους τη σπονδυλική στήλη και τα νεύρα – γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον προβλήματα (π.χ. πόνος και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, προβλήματα στις αρθρώσεις και τους μύες, μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις, κτλ.)

– Η κακή κυκλοφορία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα κρύα πόδια και να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο

– Όταν καθόμαστε για πολλές ώρες (π.χ. μπροστά από έναν υπολογιστή) μπορεί να πάθουμε κράμπες και να συσσωρευτεί αίμα στα πόδια μας (πρησμένα πόδια). Στους μύες των ποδιών υπάρχουν φλέβες στις οποίες ασκείται πίεση με κάθε κίνηση, και έτσι το αίμα ωθείται προς τα πάνω

 

 

 

 

 


Το μασάζ

Στην αρχαία Ταϊλάνδη θεράπευαν τις ασθένειες ασκώντας πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος (SenSib) και κάνοντας ταυτόχρονα μασάζ στην πλάτη. Οι πρακτικές αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα στο θεραπευτικό ταϊλανδέζικο μασάζ με στόχο την ανακούφιση από τον πόνο.

Το σώμα μας διαθέτει δύο κυκλοφορικά συστήματα. Η κυκλοφορία του αίματος ξεκινάει από την καρδιά, τροφοδοτώντας τον εγκέφαλο, τα όργανα και τους μύες με θρεπτικά συστατικά και ζωτικό οξυγόνο, ενώ το λεμφικό σύστημα φροντίζει για την αποβολή των τοξινών και των δηλητηρίων από τον οργανισμό. Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταπολεμάει μια λοίμωξη ή έναν ιό ο γιατρός θα ψηλαφήσει αρχικά τους λεμφαδένες, διότι τα κύτταρα αυτά αντιδρούν σε λοιμώξεις με διόγκωση, ως μηχανισμός άμυνας. Το μασάζ διεγείρει αυτό το σύστημα επισπεύδοντας την αποβολή επιβλαβών ουσιών και διοχετεύοντας στο σώμα οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.


Μασάζ ποδιών βάσει των ζωνών της ρεφλεξολογίας

Το μασάζ ποδιών βάσει των ζωνών της ρεφλεξολογίας, σε σύγκριση με το μασάζ ολόκληρου του σώματος, έχει το πλεονέκτημα ότι στα πόδια καταλήγουν περίπου 72.000 νεύρα από διαφορετικά μέρη του σώματος.

Οπότε μπορεί να επηρεάσει εύκολα και αποτελεσματικά πολλά όργανα. Το μασάζ ποδιών βάσει των ζωνών της ρεφλεξολογίας μπορεί να ενεργοποιήσει για παράδειγμα τον μεταβολισμό, που με τη σειρά του βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ως εκ τούτου επηρεάζεται θετικά η πέψη και διεγείρονται διάφορα μέρη του σώματος, διευκολύνοντας τη διαδικασία επούλωσης. Όσο περισσότερο φροντίζουμε την υγεία των ποδιών μας, τόσο επωφελείται στο σύνολό του ο οργανισμός μας: Τα πόδια μας είναι ένα μικροσύστημα που αντανακλά την υγεία ολόκληρου του ατόμου και ως εκ τούτου πρέπει να έχει τη δική του φροντίδα.

Μασάζ στις γάμπες

Το μασάζ στις γάμπες απελευθερώνει την κυκλοφορία του αίματος που έχει μπλοκαριστεί και χαλαρώνει τους μύες και τους τένοντες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται οι λεμφαδένες και προωθείται η διαδικασία αποτοξίνωσης.

 

 


 

Scroll to Top